Inzet zij-instromers nodig om tekort technici terug te dringen


De inzet van zij-instromers is volgens Rovc dé oplossing om het tekort aan technici terug te dringen. De organisatie deed online onderzoek naar mogelijkheden om het personeelstekort het hoofd te bieden.

Bijna 70 procent van de respondenten is het eens met de stelling van Rovc dat zij-instromers nodig zijn om het tekort aan technici terug te dringen.

Zij-instromers inzetten

Volgens Rovc is het momenteel vrijwel onmogelijk om direct iemand te vinden die vakbekwaam is, met de juiste kennis en kunde. Een goed alternatief is het inzetten van zij-instromers.

Verticale bedrijfskolom

Zij-instroom bestaat op allerlei niveaus. Zo kan het gaan om iemand die in een andere verticale bedrijfskolom heeft gewerkt, bijvoorbeeld een onderhoudsmonteur van koelinstallaties die onderhoud gaat plegen aan industriële machines.

Ervaring

Het kan echter ook iemand zijn die uit een totaal ander vakgebied komt en geen technische ervaring heeft. Zij-instromers hebben twee belangrijke gemeenschappelijke voordelen: ze zijn op de korte termijn inzetbaar en hebben ervaring met het reilen en zeilen op de werkvloer.

Ideale werknemers

John Huizing, directeur van Rovc: “In de huidige economische tijd hebben we te maken met veel gekwalificeerde mensen die door de crisis hun baan zijn verloren. Zonde, want zij kunnen veel betekenen voor de technische sector. Werklozen willen graag weer nuttig zijn voor de maatschappij en dit maakt hen tot de ideale werknemers.”

Cursussen en opleidingen

Volgens Huizing zijn technische kennis en vaardigheden altijd aan te leren door middel van cursussen en opleidingen. “Belangrijker is de motivatie en deze hebben zij-instromers wellicht meer dan wie dan ook.”

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *